Bemutatkozás

BEMUTATKOZÁS

 

Művészeti iskolánk 2001-ben kezdte meg működését és már az első évben öt hátrányos helyzetű dél-baranyai és somogyi településen biztosítottuk a gyerekek művészeti képzését: Moderntánc-, Társastánc valamint Kézműves tanszakon. Az elmúlt 11 évben a telephelyek száma folyamatosan bővült, növendékeink száma nagy mértékben emelkedett. A jelenlegi  tanévben 20 telephelyen 1432 növendékkel büszkélkedhetünk.

A szakmaiság alapelv az intézmény működésében!

Tagjai vagyunk többek között a Magyar Táncpedagógusok Országos Szövetségének, a Magyar Táncsport Szövetségnek. Alapítványi fenntartású iskolaként fontosnak tartjuk az Alapítványi és Magániskolák Egyesületében való tagságunkat is, évek óta segítjük, és saját tevékenységünkben hasznosítjuk a szervezet iskolákat támogató tevékenységét.

2006-ban és 2010-ben elnyertük az AME Minősített Iskola címét. 2010-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola Partnerintézménye és Gyakorlóhelye lett iskolánk.

2011-ben a Kapronczai AMI kiválóra minősített iskola lett. Iskolánk elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kistérségi hatókörű, Akkreditált Kiváló Tehetségpontja címet, ezen kívül Referenciaintézményi minősítéssel is büszkélkedhetünk.

Valamennyi oktatónk a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett táncpedagógusi, művésztanári diplomát, 5 fő mentortanári képesítéssel rendelkezik.

Folyamatos fejlesztési programjaink vannak, próbatermeinket az elmúlt években teljesen felújítottuk, székhelyünkön önálló épülettel rendelkezünk. Valamennyi tánctermünk parkettás, tükrös terem. Oktatási eszközeink kiváló minőségűek, jelmez és ruhatárunk minden telephelyünkön kiváló minőséget képvisel.

A gyermekek versenyeztetésének segítésére önálló kisbusszal rendelkezünk. Tanáraink számos szakmai továbbképzésen vettek részt.

 

Intézményünk a művészeti oktatását kiemelkedően fontosnak tartja a hátrányos helyzetű, nagy szegénységben élő gyerekek hátrányainak leküzdésében, tehetségük kibontakoztatásában. A pedagógiai programunk tartalmaz tehetséggondozási illetve esélyegyenlőségi fejezetet.

Az intézményvezetőnk szellemiségét tükrözi, hogy nem csupán a fizetőképes családok részére nyújtunk lehetőséget, hanem kitartóan felvesszük az összes nehéz szociális körülmény közül érkező gyermeket, segítjük hátrányaik leküzdését. Ebben jelentett nagy segítséget, hogy a "Közoktatási Megállapodás 2006"-os pályázat támogatottjai között voltunk. Az ez idő alatt végbement fejlesztéseket e támogatás nélkül nem vagy csak részben lehetett volna megvalósítani.

Művészeti iskolánk elsődleges céljai, feladatai közé sorolja a tehetségek felismerését, tehetségazonosítást ezzel együtt a tehetséggondozást.

A szakmai fejlődés érdekében évente több alkalommal továbbképzéseket szervezünk tanítványainknak és tanárainknak egyaránt, többszörös Köztársaság-kupa győztes párosok közreműködésével. Minden évben 3 hetes tehetséggondozó társastánc tábort szervezünk, ahol 5 napos turnusokban a korosztályuknak és tudásuknak megfelelően differenciált csoportokban vesznek részt táncosaink.

 

Fenntartó alapítványunk folyamatos pályázó (NCA, KÖZOKA, OKM, NFÜ), és keresi a lehetséges szponzorokat, támogatókat.

Az elmúlt években is több nyertes pályázat megvalósítása zajlott (zajlik) iskolánkban:

- TÁMOP 3.4.3. „Tehetséggondozás a társastáncoktatás területén a nagy hagyományokkal rendelkező szigetvári Kapronczai Művészeti Iskolában”- az EU és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 16.460.673 Ft  (jelen projekthez hasonló támogatásban nem részesültünk)

- NTP-OKA-II. „Tehetséggondozó műhelyek támogatására a közoktatás területére” – az Oktatásért Közalapítvány által kiírt pályázaton nyert támogatás összege: 1.000.000 Ft.

- TÁMOP-3.1.7. „Társastánc és moderntánc területén referencia intézményi feladatok ellátása a Táncművészeti Főiskola által akkreditált alapfokú gyakorlóiskolában” – a nyert támogatás összege: 2.875.640 Ft.

 

 

Szigetvár, 2013. szeptember 6.
Kapronczai Balázs